Mondhygiënepraktijk Trynke de Jong
mondzorg in Groningen en Leek

Behandeling/ informatie en tarieven

EERSTE BEZOEK

Bij een eerste bezoek gaan we kijken naar de reden van uw komst. Misschien heeft uw wensen of verwachtingen of u bent doorverwezen door uw tandarts. Ik zal u adviseren welke behandeling passend is voor u. Wanneer u medicijnen gebruikt is het verstandig om een lijstje daarvan mee te nemen, deze kan ik gelijk opnemen in de medische gezondheidsvragenlijst welke we samen doornemen.
Ik breng de mondsituatie in kaart, ik screen op afwijkingen en meet de conditie van uw tandvlees. Er wordt een passend behandelplan opgesteld of gelijk gestart met een gebitsreiniging. Indien nodig kan er een kweek/ bacteriologisch onderzoek  worden afgenomen.
Ter preventie en bescherming van gevoelige of kwetsbare tanden en kiezen kan er een fluoridelak worden aangebracht.
Na de behandeling zal ik, indien nodig, uw behandelend tandarts informeren over mijn bevindingen.


Verdere informatie

PLAQUE EN TANDSTEEN 
Tandplaque is een zacht en kleverig, nauwelijks zichtbaar laagje van speekseleiwitten, voedselresten en bacteriën (biofilm) op de tanden en kiezen. Plaque kan leiden tot cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen (gingivitis). Bij te lange aanwezigheid van plaque zet dit zich om in hardnekkig tandsteen. Het is een korrelige, harde kalk afzetting welke zorgt dat tanden verkleuren en tandvlees gaat wijken met als gevolg nog meer bacteriën onder uw tandvlees. Tandsteen is moeilijker te verwijderen dan tandplaque en kan alleen worden verwijderd door een tandarts of mondhygiëniste. Het tegengaan van tandplaque is van belang voor een goede mondverzorging. Door iedere dag twee keer te poetsen en gebruik te maken van ragers, stokers en flossdraad kunt u dit grotendeels voorkomen. Een aantal keer per jaar een bezoek brengen aan de mondhygiëniste is daarom raadzaam.


GINGIVITIS/ PARODONTITIS
Bloedend tandvlees bij het poetsen, rageren, stokeren en of flossen wijst in de meeste gevallen op ontstoken tandvlees en dit noemen we gingivitis. Het tandvlees is slapper gezwollen en kan gevoeliger zijn. Problemen aan het tandvlees kunnen plaatselijk zijn maar ook de hele mond kan aangedaan zijn. Dit kan gepaard gaan met een slechte adem of vieze smaak.. Een tandvleesontsteking kan lang onopgemerkt blijven doordat het niet altijd pijnklachten geeft, soms is het al jaren aanwezig zonder dat men het in de gaten heeft. Reden te meer om de mondhygiëniste of tandarts uw tandvlees te laten screenen. Vroeg en adequaat ingrijpen is hierbij van belang.


Wanneer tandplaque en tandsteen zich onder uw tandvlees nestelen zorgt dit voor diepere ontstekingen. De ontsteking breidt zicht uit naar uw kaakbot. Tanden en kiezen kunnen hierdoor los gaan staan. We spreken dan van parodontitis. Tijdens de screening meet de mondhygiëniste diepere pockets (de ruimtes onder uw tandvlees ). Parodontitis kan ernstige gevolgen hebben voor uw gebit en uw algehele gezondheid. Bacteriën uit uw mond komen via de ontsteking makkelijk elders in uw lichaam terecht. Om parodontitis tegen te gaan stelt de mondhygiëniste een behandelplan op.


SLECHTE ADEM OF VIEZE SMAAK
Achterop uw tong zitten diepe groeven waar bacteriën zich graag verzamelen. Dit kan zorgen voor een slechte adem. Ook kunnen bacteriën tussen uw tanden zorgen voor een vieze smaak en geur. Het is van belang om naast het poetsen en het reinigen tussen de tanden en kiezen ook uw tong te reinigen. Een mondhygiëniste kan u adviseren welke hulpmiddelen u het beste hiervoor kunt gebruiken.


DIABETES, HART EN VAATZIEKTEN, ATROSE, REUMA, DEMENTIE, ALZHEIMER
Onder andere bovenstaande aandoeningen of ziekten kunnen de kwaliteit van het gebit en tandvlees sterk beïnvloeden. De mondgezondheid is belangrijk voor de algehele gezondheid. Er bestaat een relatie tussen een slechte mondgezondheid en aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten en reuma. Via ontstekingen in de mond kunnen ziekmakende bacteriën in de bloedbaan terechtkomen. Bij een zwakkere lichamelijke gesteldheid is een bezoek aan de mondhygiëniste extra aan te raden.


ZWANGERSCHAP
Zwangerschap brengt veranderingen in het lichaam met zich mee en heeft daardoor invloed op het gebit en de conditie van het tandvlees. Door hormoonschommelingen is er meer kans dat het tandvlees gaat ontsteken. Dus ook als je zwanger bent, breng dan vooral een bezoek aan een mondhygiëniste.


KINDEREN
Voor kinderen is extra mondzorg geen overbodige luxe. Jonge kinderen zijn motorisch nog niet voldoende ontwikkeld om hun gebit keurig netjes schoon te houden. Voor ouders is het napoetsen van het gebit niet eenvoudig, het verreist handigheid en discipline. Het kindergebit is nog in ontwikkeling en sneller vatbaar voor problemen. Aangezien we een leven lang met ons gebit voort willen is het van belang om al vroeg kinderen en ouders te begeleiden in het onderhoud van hun gebit. Ik kan jonge kinderen helpen met de gebitsverzorging maar daarnaast ook tieners mét of zonder orthodontische apparatuur. Het hebben van een beugel is een enorme belasting voor het gebit maar ook voor het kind zelf. Het is bijna onmogelijk om het gebit perfect schoon te houden, ik help ze daar graag bij.


OUDEREN
Net als dat het kindergebit kwetsbaarder is, zo is het gebit van ouderen dat ook. Het gebit wordt door de jaren heen brosser, het glazuur wordt dunner en er is al het een en ander gevuld. Ook kronen, implantaten, bruggen en frames maken extra zorg noodzakelijk. Denk ook aan de algehele gezondheid en het gebruik van medicijnen en de daarbij behorende mogelijke bijwerkingen (bijvoorbeeld droge mond). Dit alles kan zijn weerslag hebben op de conditie van uw gebit. Reden te meer om  extra zorg en preventie aan het gebit te besteden.


TARIEVEN/ VERGOEDINGEN

De tarieven binnen de mondzorg zijn vastgesteld door de NZA,  de Nederlandse Zorgautoriteit. Zorgverzekeraars vergoeden de behandeling van de mondhygiëniste geheel of gedeeltelijk. Dit is afhankelijk van uw aanvullende verzekering voor tandheelkundige zorg. U kunt het beste informeren bij uw verzekeraar of de behandeling bij de mondhygiëniste voor vergoeding in aanmerking komt.
Voor kinderen tot 18 jaar vergoedt de verzekering de behandeling meestal vanuit de basisverzekering.
Kosten boven de 250€ zal ik met u bespreken en in een begroting vastleggen. U kunt de codes opgesteld in de begroting voorleggen aan uw zorgverzekeraar.
Voor verdere informatie en tarieven kunt u kijken op;

Tarieven 2025, volg de link; NVM prestatiebeschikkingslijst


UW REKENING

De facturering wordt verzorgd door Infomedics. Alle nota's en herinneringen worden via hen geïnd. Deze nota's ontvangt u per mail of per post.

AFSPRAAK VERZETTEN?                                                                           

 Indien u de afspraak niet kan laten doorgaan hoor ik dit graag minimaal 24 uur van te voren. Mocht de gemaakte afspraak niet nagekomen worden dan kunnen hiervoor kosten in rekening gebracht worden.


ONTEVREDEN?                                                                                      

Mocht u om welke reden dan ook niet tevreden zijn over een behandeling bij mij of een klacht hebben, neem dan contact met mij op, ik ga graag met u in gesprek. Komen we er niet uit? Dan ben ik als lid van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten automatisch aangesloten bij de NVM- klachtenregeling, SKGE (Stichting Klachten & Geschillen Eerstelijnszorg)

 

 

E-mailen
Bellen
Map
Info